Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-09@08:44:56 GMT

جایگاه عفاف و حجاب در وصیت‌نامه شهدای دفاع مقدس

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۷۴۳۴۰

جایگاه عفاف و حجاب در وصیت‌نامه شهدای دفاع مقدس

اداره کل بانوان سازمان تبلیغات اسلامی به منظور کشف زمینه‌ها و بافت‌های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و معرفتی که شهدا در آن قرار داشتند و متن وصیت‌نامه‎ها را نوشته‌اند، پژوهشی با عنوان تحلیل گفتمان وصیت‌نامه شهدا با محوریت عفاف و حجاب انجام می‌دهد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، تاریخ دفاع مقدس بخشی از هویت ملی و دینی ما و وصیت‌نامه شهدا بخشی از اسناد تاریخی این ملت است و مطالعه اسناد تاریخی هم اهمیت دارد، چراکه تاریخ گذشتگان، آیینه‌ای برای آیندگان است و می‌تواند الگویی را برای آیندگان ترسیم کند و رزمندگان به عنوان بازیگران اصلی جنگ تحمیلی که آگاهانه به شهادت رسیدند، بخشی از هویت تاریخی ما هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درواقع شهدا برای خود یک رسالت فرازمانی قائل بودند. شهدا نسبت به شهادتشان آگاهی داشتند، آینده را دیدند و آگاهانه جنگیدند، به همین دلیل وصیت‌نامه نگارش کردند، بنابراین وصیت‌نامه شهدا، میراث گرانبهایی در دست ماست که از شهدا به یادگار مانده و آن‌ها در این وصیت‌نامه‌ها، درس‌هایی را غیر مستقیم به ما القاء می‌کنند.

شهدا شناخت، دیدگاه و جهان‌بینی داشتند که مبتنی بر تفکرات خاص خودشان بوده و اداره کل بانوان سازمان تبلیغات اسلامی به منظور بررسی فرایند تفکر شهدا، در نظر دارد وصیت‌نامه‌ها را جمع‌آوری کرده و متون آنها را مورد بازخوانی قرار دهد و برای بازخوانی متن وصیت‌نامه شهدای جنگ تحمیلی، روش تحلیل گفتمان را مد نظر قرار داده است.

در گفتگو با مریم شمس، استاد دانشگاه، کارشناس امور بانوان و مسئول این پروژه به بررسی این پژوهش تحلیلی پرداخته‌ایم که شرح آن را می‌خوانید.

در بررسی وصیت‌نامه شهدا، روش تحلیل گفتمان را انتخاب کرده‌اید. دلیل این نوع بررسی در این پژوهش چه بود؟

تحلیل گفتمان یک روش کیفی و تکنیکی است که در مطالعه متون، رسانه، فرهنگ‌ها، علوم سیاسی، اجتماعی و غیره کاربرد دارد و درواقع برای کشف معنایی که در متن بکار رفته تلاش می‌کند. سوژه تحلیل گفتمان می‌تواند یک متن یا یک گفتار شفاهی باشد و هدفش این است که رفتار اجتماعی و فرهنگی در حفظ حرمت عفاف و حجاب که در متن نهفته را پیدا کند.

در تحلیل گفتمان به طور مستقیم با مقاصد، انگیزه و نیت‌های افرادی که متن را خلق کرده‌اند سرو کار نداریم، بلکه عقاید، بینش و نقش‌ها را از درون متن کشف می‌کنیم؛ یعنی کاری به الفاظ نداریم و به فضای متن می‌پردازیم؛ یعنی انگیزه‌های پنهان که در پس متن نهفته است را آشکار می‌کنیم و اهمیتش در این است که شرایط اجتماعی و فرهنگی که متن تحت تأثیر آن تولید شده را مطالعه می‌کنیم و با تحلیل گفتمان وصیت‌نامه شهدا، زمینه‌ها و بافت‌های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و معرفتی که شهدا در آن قرار داشتند و آن متن و وصیت‌نامه را تولید کردند، بدین وسیله کشف می‌کنیم.

 

حفظ عفاف و حجاب زمینه‌ساز آرامش و تحکیم خانواده می‌شودگفت‌وگو درباره ابعاد مختلف "حجاب" در جلسات «کشف واقعیت‌های حجاب»حجت‌الاسلام مومنی: حفظ حجاب، سلامت روانی جامعه را به دنبال دارد

 

اقداماتی که تاکنون در زمینه تحلیل وصایای شهدا انجام شده، چه تأثیری در روند پژوهش شما خواهد داشت؟

پژوهش‌های محدودی در این زمینه انجام شده که وصایای شهدا را از زوایای محدودی، تحلیل کرده‌اند و در کتاب‌های موجود که با محوریت وصیت‌نامه شهدا منتشر شده، بخش محدودی از وصیت‌نامه‌ها بیان شده، به همین منظور اداره کل بانوان سازمان تبلیغات اسلامی در نظر دارد تمام وصیت‌نامه‌های شهدای جنگ تحمیلی با محوریت عفاف و حجاب که اسنادش در بنیاد شهید موجود است با یک ترتیبی تحلیل گفتمان و بررسی شود تا به شکل یک دایرة‌المعارف درآید.

روند کار تحقیقاتی به چه صورت بود؟

به‌طور کلی ابتدا باید آمار شهدای دفاع مقدس را بدست بیاوریم و بعد اطلاعات موجود از جنبه‌های مختلف شامل درگیری با دشمن، جایگاه موقعیت شهدا، سال شهادت و ویژگی فردی شهدا از هم تفکیک شوند و بعد به چند محور بپردازیم، نخست اینکه محورهای اصلی وصیت نامه شهدا چه بوده و چه نشانه‌های ممتازی در این متون وجود دارد. وقتی عناصر وصیت‌نامه و محورهایی که مد نظر است در رابطه خاص با هم قرار می‌گیرند، مشخص می‌شود که شهدا در نظر داشتند چه معانی و مفاهیمی را تثبیت و چه مفاهیمی را رد کنند.

آیا در بررسی وصیت‌نامه شهدا به این نکته رسیدید که آیا وصیت‌نامه‌های شهدا خودِ واقعی رزمندگان را بازنمایی می‌کند یا خود ایده‌آلی داشتند؟

بله. یکی از محورهایی که قرار است به آن پرداخته شود و از اهداف این پژوهش است، این است که مشخص کنیم آیا وصیت‌نامه‌های شهدا خود واقعی رزمندگان را بازنمایی می‌کند یا خود ایده‌آلی داشتند و این وصیت‌نامه‌ها آن‌ها را مشخص می‌کند.

درواقع محور اصلی ما در پژوهش این است که ببینیم پیام شهدا و دغدغه اصلی آن‌ها در آن فضای فکری، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و معرفتی چه بوده و به ما چه پیامی می‌رساندند و از چه مواضعی ما را نهی و منع می‌کردند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سازمان تبلیغات اسلامی دفاع مقدس شهدای دفاع مقدس شهید عفاف و حجاب سازمان تبلیغات اسلامی دفاع مقدس شهدای دفاع مقدس شهید عفاف و حجاب وصیت نامه شهدا تحلیل گفتمان وصیت نامه ها عفاف و حجاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۷۴۳۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست شورای فرهنگ عمومی در شهرستان اسلامشهر برگزار شد

ایسنا/تهران نشست شورای فرهنگ عمومی در شهرستان اسلامشهر با محوریت عفاف و حجاب، اجرای طرح نور و دهه کرامت با حضور مسئولین این شهرستان برگزار شد.

حسین حبیبی _ فرماندار شهرستان اسلامشهر در این نشست اظهار کرد: ریل‌گذاری اقدامات فرهنگی در جلسات شورای فرهنگ عمومی انجام می‌شود، لذا ضروری است تا دستگاه‌های فرهنگی عضو شورا نیز اولویت‌های پیشنهادی خود را به دبیرخانه اعلام کنند.

وی در ادامه افزود: نهادهایی مانند آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها می‌توانند با برگزاری کارگاه‌ها و کلاس‌های آموزشی در زمینه تبیین اهمیت فرهنگ حجاب و عفاف برای دانش‌آموزان و دانشجویان اثرگذار باشند.

حبیبی با اشاره به اینکه موضوع عفاف و حجاب از جمله اولویت‌های مهم و اصلی در شهرستان است، تصریح کرد: همه دستگاه‌ها در این خصوص تکالیف سازمانی دارند و باید برنامه‌ها و اقدامات انجام شده در این حوزه را به دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی ارائه دهند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدباقر برقراری _ امام جمعه شهرستان اسلامشهر در این جلسه بیان کرد: تمرکز ادارات و ارگان‌ها بر تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم که از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) برای سال جاری تعیین شده است باشد زیرا ظرفیت واحدهای تولیدی در شهرستان بسیار زیاد است. 

همچنین ایشان گره گشایی و ایجاد راهکارهای عملی در جهت استفاده از ظرفیت های مردمی و مشارکت آنان در مسیر جهت تولید را مهم و ضروری دانست.

حجت الاسلام والمسلمین برقراری با اشاره به موضوع عفاف و حجاب به عنوان یک واجب شرعی و قانونی خاطر نشان کرد: طرح نور یک طرح صرفا سلبی نیست بلکه طرحی فرهنگی است که باید همه دستگاه‌ها با بهره‌گیری از ابزارهای مختلف و با تمام توان به اجرای آن کمک کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اجلاسیه شهدای هنرمند استان تهران به میزبانی ری برگزار می شود
  • نشست شورای فرهنگ عمومی در شهرستان اسلامشهر برگزار شد
  • برگزاری یادواره روحانی شهید سیروس در لنده
  • رویداد فرهنگی هنری «باغ راه گفتگو» برگزار می‌شود
  • فیلم/ کمک دولت به فراجا در طرح عفاف و حجاب
  • رویداد فرهنگی هنری باغ راه گفتگو برگزار می‌شود
  • کدام استان‌ها بیشترین شهدای مبارزه با مواد مخدر را دارند؟
  • اعزام رزمندگان گردان امام سجاد به سرزمین نور
  • رضایت استاندار قزوین از اجرای طرح «دختران حاج قاسم»
  • همایش یاد یاران، فرصتی برای جهاد تبیین است